CarbExplore Research bezit een grote collectie enzymen (eiwitten met een catalytische functie) die koolhydraten kunnen modificeren. Door de jaren heen zijn de eigenschappen van deze enzymen voor verschillende doeleinden in kaart gebracht. Er komen steeds meer vragen om deze enzymen te gebruiken voor niet eerder beschreven toepassingen. Bijvoorbeeld in glycosyleringsreacties: het koppelen van suikers aan andere moleculen.

Een geschikt enzym vinden voor een specifieke toepassing is nu nog een tijdrovend en arbeidsintensief proces. In dit VIA-project zal daarom een high-throughput screen opgezet worden: een gestandaardiseerde collectie van enzymen die makkelijk toegankelijk is. Zo kan er snel een link worden gelegd tussen enzym en toepassing.

Binnen het project zal de methode opgezet en gevalideerd worden rond een zeepachtig molecuul dat kan worden toegepast in bijvoorbeeld shampoos en schoonmaakmiddelen. Met de kennis die hieruit wordt opgedaan kan de high-thoughput screen worden doorontwikkeld voor nieuwe klanten en toepassingen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.