CarbExplore Research heeft een grote collectie enzymen die actief zijn op koolhydraten. Met deze enzymen heeft CarbExplore Research een enzymatische glucosyleringstechnologie ontwikkeld waarbij suikers aan andere moleculen worden gekoppeld. Voorbeelden zijn de synthese van biosurfactanten voor zepen en crèmes, en een gemodificeerde Stevia zoetstof met een verbeterde smaak.

Stevia wordt in de Food & Healthcare sectoren gebruikt als natuurlijke zoetstof zonder calorische waarde. Echter, ongeveer 50% van de wereldbevolking vindt dat Stevia een bittere metaalachtige nasmaak heeft. CarbExplore’s enzymtechnologie zet één of twee extra glucoses op een heel specifieke plaats op Stevia, waardoor deze bittere nasmaak verdwijnt, terwijl de zoete smaak behouden blijft. Dit nieuwe Stevia product is dus een aantrekkelijke variant voor de Food & Healthcare sectoren.

Binnen dit VIA project zal een methode worden ontwikkeld om de productie van deze verbeterde Stevia kostenefficiënt te verhogen naar kilogram schaal en deze foodgrade te maken, als tussenstap naar productieschaal.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.